Igiena si reabilitarea vocii
Ca parte din eforturile de a promova foniatria ca specialitate, Dr. Rodica Muresan si Dr. Magdalena Chirila au publicat editia a doua a cartii 'Reabilitarea si Igiena vocii',
Cateva recenzii:
Foniatria a apărut din necesitatea de a aborda medical tulburările vocii, de a stabili un diagnostic şi un tratament corect. Ca cel mai important mijloc de comunicare interumană, vocea trebuie întreținută prin respectarea igienei vocale, iar tulburările ei, cu impact important asupra calității vieții, necesită medici specializați în rezolvarea lor.
Strategia modernă a abordării patologiei vocii şi impactul tehnologiei au îmbunătățit spectaculos rezultatele tratamentului afecțiunilor vocii. Cartea de față este un studiu modern de foniatrie. Sunt trecute în cuprins noțiuni deanatomie, fiziologie, acustică, sunt prezentate metodele specifice de examinare şi diagnostic, sunt descrise principalele afecțiuni vocale. O mențiune specială o acordăm capitolelor de igienă şi terapie vocală, ca şi pentru prezentarea locului chirurgiei în patologiavocală.
Cartea este binevenită în librării. Este o carte interesantă, instructivă şi utilă nunumai medicilor laringologi, dar şi profesorilor de canto, logopezilor, audiologilor, cântăreților, oratorilor şi altor categorii de persoane care utilizează vocea şi doresc să şi-o păstreze la performanțe ridicate. Claritatea şi corectitudinea limbajului o fac accesibilă cititorilor.
Personal, îi felicit pe autori pentru îndrăzneala de a aborda un subiect puțin cunoscut şi pentru reuşita de a prezenta publicului o carte frumoasă.
Prof. Dr. Ermil Tomescu
De multă vreme, lumea profesioniştilor vocali aştepta o asemenea lucrare. Pe lângă calitatea de a fi un compendiu de informaţii, intrinsecă a unei lucrări de asemenea calibru, ceea ce ne oferă autoarea este un deschizător de drumuri, un ghid al iniţiatului în lumea
entuziaştilor.
Lucrarea de faţă ridică vălul misterului de pe mulţimea de probleme care cu care se confruntă orice profesionist vocal. Astfel profesori, actori sau cântăreţi profesionişti vor aici găsi atât primul ajutor la caz de nevoie cât şi, cu scop profilactic, tabloul detaliat al problematicii emisiei vocale. Comunicarea interumană şi cântul vor găsi în această carte căldura şi sprijinul pe care doar un om pasionat le putea îmbina şi pune în pagină. Mă bucur că mă aflu între cei care pot învăţa de pe urma naşterii unei asemenea cărţi.
Ediția de față abordează două noi capitole, la granița dintre foniatrie şi pedagogia vocală, încercând să stabilească o legătură între ştiință şi artă şi să pună descoperirile ştiințifice în slujba dezvoltării şi perfecționării vocii. Mi se pare de departe cea mai obiectivă şi mai completă descriere a unor fenomene vocale foarte complexe, care pentru noi înseamnă o permanentă bătaie de cap... O luptă nesfârşită cu limitele.
Conf. Univ. Dr. Marius Vlad Budoiu